|
Székelykáposzta
2008.03.14. 20:28
Finomság nem csak ünnepekre!
Székelykáposzta
Hozzávalók
Húsok: 1 kg sertés comb, vagy lapocka. A comb szárazabb, a lapocka kicsit zsírosabb, zaftosabb ételt ad.
Zöldségek: egy nagy fej hagyma, 1 kg savanyúkáposzta
Egyéb: két evőkanál zsír, só, őrölt pirospaprika, fél liter tejföl.
Elkészítés:
A húsból egy nagy lábosban pörköltet készítünk. A húst jól megmossuk, apróra feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk. Egy lábasban felhevítjük a zsírt, és beletesszük az apróra szeletelt hagymát, üvegesre pirítjuk. Amikor megpárolódott, beletesszük a pirospaprikát, rögtön utána a feldarabolt hússzeleteket, és megkavarjuk. Ízlés szerint sózzuk. Vigyázzunk a sózással, mert a savanyúkáposzta is sós.
Lefedve kb. egy órán keresztül pároljuk. Ha elfogy alóla a folyadék, vízzel - de nem bőven - visszapótoljuk, hogy oda ne égjen, de azért jó sűrű zaftban párolódjon. Közben egy másik lábasban kevés vízben megpároljuk a savanyúkáposztát. Amikor a pörkölt is készen van, meg a savanyúkáposzta is megpuhult, a káposztát beleöntjük a pörköltbe, beletesszük a fél liter tejfölt és még pár percig főzzük.
| |