|
Mézeskalács II.
2008.03.14. 20:25
Svéd mézes sütemény karácsonyra...
Svéd mézes sütemény
Hozzávalók: 300 g margarin v. vaj, 1,5 dl méz, 30 dkg cukor, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, 3 tojás, szódabikarbóna, 80 dkg liszt
A margarint a mézzel, cukorral és a fűszerekkel felfőzzük. Hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a tojást és a szódabikarbónával elkevert lisztet. Gyúródeszkán gondosan eldolgozzuk. A tésztának hűvös helyen néhány órát, akár egy éjszakát is pihennie kell. Lisztes deszkán kinyújtjuk, apró süteményhez 1-1,5 mm-re, nagyobbakhoz 2 mm vastagra. Karácsonyi formákkal kiszaggatjuk. A kisebbeket 175-200 fokon sütjük 8-10 percig, a nagyobbakat 150 fokon 10-15 percig. Óvatos megemelés után a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Cukormázzal díszíthetjük. Hetekig eláll és egyre finomabb lesz.
| |